“Over naam Tramonti”

Tramonti betekent zonsondergangen.

In de bergen boven de badplaats Maiori kom je terecht in de gemeente van Tramonti.

Deze gemeente bestaat uit 13 dorpen en de naam is afgeleid van de woordvorming ‘intra montes ubertas’, wat ‘Land tussen de bergen’ betekent.

 

De oorsprong van deze gemeente is onbekend en wordt er in de geschiedenis vrijwel niet gesproken over dit gebied en haar inwoners. Historici zijn er echter van overtuigd dat de eerste bewoners van dit gebied gedeporteerden en vluchtelingen waren uit het Picentini gebergte. Vervolgens dienden de inwoners van Tramonti als versterking van de Romeinen en werd het dorp Cesarano gesticht tussen de 4de en 5de eeuw voor Christus.

 

In de loop van de eeuwen heeft Tramonti een belangrijke rol gespeeld, zo ook bij de groei van de Republiek Amalfi.

 

Tegenwoordig is dit gebied niet meer los te zien van de Amalfi kust. Naast het feit dat dit het gebied is waar de beste pizzabakkers ter wereld vandaan komen, is de gemeente ook opgenomen in de lijst met authentieke dorpen in Italië. Hier vind je een ‘echt’ stukje Italië tussen de bergen van Monti Lattari en zijn de panorama’s betoverend. De dorpjes zijn karakteristiek en lijkt het soms alsof de tijd heeft stilgestaan.

 

Tramonti is een gemeente aan de Amalfikust in de Italiaanse provincie Salerno (regio Campanië) in het zuiden van Italiëen telt 4082 inwoners (31-12-2004). De oppervlakte bedraagt 24,7 km², de bevolkingsdichtheid is 164 inwoners per km² (wikipedia).

 

Tramonti telt ongeveer 1330 huishoudens. Het aantal inwoners steeg in de periode 1991-2001 met 0,4% volgens cijfers uit de tienjaarlijkse volkstellingen van ISTAT.

 

De gemeente ligt op ongeveer 321 m boven zeeniveau. Het ligt in het berggebied achter de kust.

 

Tramonti grenst aan de volgende gemeenten: Cava de’ Tirreni, Corbara, Lettere (NA), Maiori, Nocera Inferiore, Nocera Superiore, Pagani, Ravello, Sant’Egidio del Monte Albino.

 

……………….

 

In 2010 behaalde de gemeente Tramonti met succes de registratie als De.Co (“denominazione comunale”) voor de “Pizza van Tramonti”, een Italiaans certificaat van authentieke historische cultuur en handwerk. 

Tot op heden is het de enige gemeenschap in Italië met deze erkenning, die bescherming biedt tegen imitaties ten behoeve van de belangen van de consument en de belangen van de regio, en tegelijkertijd de traditionele en culturele waarde erkent. De registratie als De.Co staat voor een betrouwbaar certificaat van echtheid en kwaliteit.

s